بیمه شخص ثالث  و سرنشین خودرو   

 

بیمه شخص ثالث بر اساس قانون مصوب مجلس اجباری و کلیه دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی موظف اند مسئولیت خود را در مقابل خسارتهای وارده به اشخاص ثالث، نزد یکی از شرکت های بیمه داخلی بیمه کنند. بیمه شخص ثالث خودرو  از زمان تصویب قانون بیمه اجباری شخص ثالث و از فروردین ماه 1348 در کشور به مردم معرفی شد و از آن تاریخ تا کنون روند تکمیلی داشته و در سال 1387 مجلس شورای اسلامی با نگاهی جدید اصلاحات اساسی بعمل آورده که ماده 8 قانون بیمه شخص ثالث و محدود کردن قصور راننده مقصر حادثه و تعریف خودرو متعارف و غیر متعارف از این  اقدامات  میباشد.

 

بیمه شخص ثالث و سرنشین دارای سه نوع تعهد به شرح  زیر  میباشد:

 

  1. تعهدات مالی (خسارتهای خودرو شخص مقابل (زیاندیده) اعم از خودرو زیاندیده و یا چیز  دیگر)
  2. خسارت منجر به جرح یا فوت (اعم از  افراد خارج خودرو شما یا داخل خودرو شما بجز  راننده مقصر)
  3. خسارت جانی راننده وسیله نقلیه مقصر که همراه با  بیمه شخص ثالث  در یک  بیمه نامه  تحت عنوام سرنشین پوشش  داده  شده  است.

 

خرید بیمه شخص ثالث  طبق قانون اجباری است.

 

ماده ۲ قانون بیمه شخص ثالث : کلیه دارندگان وسایل نقلیه موضوع این قانون اعم از اینکه اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند مکلفند وسایل نقلیه خود را در قبال خسارت بدنی و مالی که در اثر حوادث وسایل نقلیه مذکور به اشخاص ثالث وارد میشود حداقل به مقدار مندرج در ماده ۲ این قانون نزد شرکت بیمه ای که مجوز فعالیت در این رشته را از بیمه مرکزی داشته باشد، بیمه کنند.

 

تبصره ۱ :

دارنده از نظر این قانون اعم از مالک و یا متصرف وسیله نقلیه است و هر کدام که بیمه نامه موضوع این ماده را تحصیل کند تکلیف از دیگری ساقط میشود.

تبصره ۲:

مسئولیت دارنده وسیله نقلیه در تحصیل بیمه نامه موضوع این قانون مانع از مسئولیت شخصی که حادثه منسوب به فعل یا ترک فعل او است نمیباشد. در هر حال خسارت واردشده از محل بیمه نامه وسیله نقلیه مسبب حادثه پرداخت میگردد.

 

تعریف حوادث : 

 

هرگونه سانحه ناشی از وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی شهری و بین شهری و واگن متصل یا غیرمتصل به آن و یدک و کفی (تریلر) متصل به آنها و محمولات آنها از قبیل تصادم، تصادف، سقوط، واژگون، آتش سوزی و یا انفجار یا هر نوع سانحه ناشی از وسایل نقلیه بر اثر حوادث غیرمترقبه ( تبصره پ ماده یک قانون بیمه شخص ثالث)

 

تعریف شخص ثالث :

 

هر شخصی است که به سبب حوادث موضوع این قانون دچار خسارت بدنی و یا مالی شود به استثنای راننده مسبب حادثه (تبصره ت ماده یک قانون بیمه شخص ثالث)

 

حداقل تعهدات مالی (اجباری):

 

طبق قانون بیمه شخص ثالث حداقل تعهد خسارت مالی  2/5 % دیه در  ماه حرام است این عدد سالیانه با توجه به بخشنامه قوه قضائیه و تعین دیه  سال  مشخص  میشود به عنوان  مثال برای   سال 1403دیه ماه حرام معادل 16.000.000.000  ریال که 2/5% درصد آن  معادل 400.000.000  ریال  میباشد.

 

حداکثر تعهدات مالی ( مازاد مالی):

 

معمولا خسارت های مالی  ناشی از  تصادفات بسیار بیشتر از حداقل تعیین شده قانونی تعهدات مالی یعنی مبلغ 2/5% دیه ماه حرام میباشد لذا شرکتهای  بیمه  با توجه  به نیاز  موجود  این تعهدات را که  اختیاری است تحت عنوان تعهدات  مازاد مالی  عرضه میکنند این مبلغ تا سقف 800 ملیون تومان معادل 50% دیه ماه حرام (ارزش خودرو متعارف) در سال 1403قابل خریداری است.

 

یک توصیه مهم:

با توجه به قیمت قطعات خودرو و نیز  دستمزدهای  تعمیرات  و نظر به حق  بیمه نسبتا پائین تعهدات مازاد مالی  توصیه میشه از خرید تعهدات مازاد مالی  غافل نشوید.

 

تعریف دیه:

 

در تعریف  دیه  ونیز  جدول نرخ انواع دیه  باید گفت ديه معادل پولی برای نقص عضو یا فوت که در  شرع تعین  شده است و عبارت تعریفی  آن:

"دیه مال معينی است كه در شرع مقدس به سبب جنايت غيرعمدی بر نفس، عضو يا منفعت، يا جنايت عمدی در مواردی كه به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است"

برای اطلاع  از  جدول نرخ  انواع دیات  کلیک  کنید 

 

تعدد دیات :

 

ممکن است مصدوم حادثه رانندگی دچار جرح و شکستگی  و نقص عضو های متعددی گردد .
درقوانین ما هر  عضو دیه مختص  خود را دارد و دیه  اعضای  زوج بدن  مانند دو دست معادل دیه  فوت است  در اینگونه موارد  دیه  هر  عضو جداگانه  محاسبه  ودر مراجع قضائی تعین میشود ، ممکن  است  جمع  دیات  شخصی  بیش از  دیه فوت  باشد .

 

 تعریف ارش :

 

ارش، ديه اعضای بدن که غیرمشخص و اصطلاحا غيرمقدر است كه ميزان آن در شرع تعيين نشده است مانند طهال، سوختگی، کبودی که دادگاه با لحاظ نوع و كيفيت جنايت و تأثير آن بر سلامت شخص و ميزان خسارت وارده با در نظر گرفتن ديه مقدره و با جلب نظر كارشناس رسمی دادگستری ميزان آن را تعيين ميكند.

 

مقدار  دیه :

 

ارزانترین نوع دیه که شرکت های بیمه آن را انتخاب و به آن عمل میکنند تعداد یکصد شتر می باشد که هر سال معادل ریالی آن توسط قوه قضاییه اعلام میگردد برای سال 1403مبلغ دیه 1.200.000.000 تومان اعلام شده است.

 

دیه ماه های حرام :

 

در صورتیکه حادثه و فوت هر دو در یکی از ماههای محرم ، رجب ، ذیحجه و ذیقعده اتفاق افتاده باشد مقصر میبایست یک سوم بیشتر از ماههای عادی دیه بپردازد بنابراین به جای 100 شتر یا 1.200.000.000  تومان تعداد 133 شتر یا 1/600/000/000 تومان پرداخت خواهد شد  .

 

بیمه شخص ثالث ( خسارت مالی) :

 

حسب مصوبات قانونی در صورتیکه میزان خسارت مالی خودرو زیاندیده کمتر از مبلغ تعیین شده باشد ارائه گزارش مقامات انتظامی الزامی نمی باشد این مبلغ برای سال 1402 معادل 2.5% دیه ماه عادی یعنی مبلغ 400.000.000 ریال میباشد.
در این صورت طرفین حادثه می توانند با هر دو وسیله به همراه بیمه نامه ها ، کارت شناسایی وسائط نقلیه ، گواهینامه و کارت ملی طرفین به شرکت بیمه اسیا جهت دریافت خسارت مراجعه نمایند . ( در این شرایط بیمه نامه های طرفین در زمان حادثه می بایست معتبر و متوالی باشد به این معنی که بین تاریخ انقضا بیمه نامه قبلی  و تاریخ شروع بیمه نامه جدید  فاصله ای نیفتاده باشد )

  •  در صورتیکه میزان خسارت بیشتر از مبلغ تعیین شده یعنی برای سال 1403بیش از  مبلغ  400.000.000 ریال باشد بایستی گزارشات مقامات انتظامی تهیه گردد و وسیله نقلیه زیاندیده جهت دریافت خسارت به شرکت بیمه مراجعه تا خسارت وارده بررسی و پرداخت گردد.

 

بیمه شخص ثالث (خسارت منجر به جرح یا فوت) :

 

  • در صورتی که مصدوم بعد از تصادف فوت نماید و از این امر  اطمینان حاصل نمودید صحنه حادثه را تغییر ندهید و مراتب را به مقامات انتظامی اعلام فرمائید . 
  • در صورتیکه مصدوم در اثر حادثه مجروح گردید و شما مقصر حادثه هستید بلافاصله مصدوم را به مراکز پزشکی منتقل و مراتب را به مقامات انتظامی اعلام فرمائید . 

توجه : مبالغی که از سوی شما جهت کسب رضایت مصدوم پرداخت گردد از شرکت بیمه قابل استرداد نمی باشد . 

  • در صورتیکه مصدوم بر اثر حادثه مجروح گردید و شما مقصر حادثه نیستید بلافاصله مصدوم را به مراکز درمانی منتقل نمایید . 

1

2

3

4