یعنی برای گرفتن پوشش زلزله ابتدا باید نسبت به تهیه بیمه آتش سوزی اقدام و پوشش زلزله و آتشفشان را نیز در بیمه نامه آتش سوزی اضافه کنید
از آنجا که کشور ما بر روی کمربند زلزله قرار گرفته است و کشور زلزله خیزی می باشد. گسلهای فراوانی در سراسر کشور ما وجود دارد که خطر بروز زلزله را برای اکثر شهرهای ایران افزایش می دهد.
خسارتی که مستقیماً در اثر زمین لرزه یا فعالیت آتشفشان به مورد بیمه وارد میشود در تعهد بیمه گر است . بدیهی است خطر سرقت ( بعد از زلزله) تحت پوشش نیست
یعنی برای گرفتن پوشش زلزله ابتدا باید نسبت به تهیه بیمه آتش سوزی اقدام و پوشش زلزله و آتشفشان را نیز در بیمه نامه آتش سوزی اضافه کنید
از آنجا که کشور ما بر روی کمربند زلزله قرار گرفته است و کشور زلزله خیزی می باشد. گسلهای فراوانی در سراسر کشور ما وجود دارد که خطر بروز زلزله را برای اکثر شهرهای ایران افزایش می دهد.
خسارتی که مستقیماً در اثر زمین لرزه یا فعالیت آتشفشان به مورد بیمه وارد میشود در تعهد بیمه گر است . بدیهی است خطر سرقت ( بعد از زلزله) تحت پوشش نیست
بیمه زلزله وآتشفشان یکی از مهمترین خطرات تبعی یا تکمیلی بیمه آتش سوزی است . افراد با خرید بیمه آتش سوزی میتوانند خطر زلزله و آتش فشان را نیز همزمان خریداری کنند . زلزله به معنی آزاد شدن انرژی درون زمين و عبور اين گازها و انرژی ها از منافذ گسل پوسته سطحی زمين بوده كه با شكستن لايه های سطحی همراه می باشد كه با توجه به شدت و گستردگی آن مي تواند آثار خسارتی فاجعه آميز به بارآورد ، لذا به اين دسته ريسك ها، ريسك های فاجعه آميز«catastrophe» می گویند و چون اين دسته ريسك ها از دسته ريسك های عام «fundamental» هستند از جمله ریسک های بیمه ناپذیر تلقی ميشدند و تا چند دهه پيش به ندرت اين ریسک ها قابل بيمه شدن بودند ولی با گسترش فعاليت بيمه ای و پایه ريزی توسعه تئوری احتمالات و قانون اعداد بزرگ و همچنين ابتكار بیمه اتکایی و تقسیم ريسك بين بيمه گران، اين دسته ريسک ها نيز به ريسك بيمه پذير تبديل شده اند. در كشور ما نيز دو گسل فعال زاگرس و البرز وجود دارند كه طی يك دوره منظم و مشخص انرژی درون زمين را خارج می كنند و آمار و ارقام بيانگر نظم پذيری آنها مي باشد. در بيمه زلزله خسارت مستقيم وارد شده به مكان ها اعم از مسكونی، غير مسكونی و صنعتی همچنين اسباب و اثاثیه و لوازم موجود در آنها در مقابل زلزله و يا آتش سوزی ناشی از زلزله و يا آتشفشان بيمه می شوند.
الف : بیمه نامه آتش سوزی با پوشش زلزله
برای محاسبه حق بیمه بیمه آتش سوزی و زلزله یک واحد آپارتمان یکصد متری با سازه اسکلت بتن در شهر تهران ابتدا باید ارزش اعیان یا بهای تمام شده آن را بدون در نظر گرفتن ارزش زمین محاسبه کرد.
با فرض اینکه ارزش ساخت هر متر مربع پانزده میلیون تومان باشد بنابراین ارزش آپارتمان یک میلیاردو پانصد میلیون تومان خواهد بود .
( لازم به توضیح است از آنجاییکه در صورت وقوع زلزله زمین از بین نمی رود لذا در تعیین ارزش آپارتمان لحاظ نمیگردد ) .
با فرض اینکه ارزش اثاثه و لوازم زندگی واقع دراین آپارتمان پانصد میلیون تومان باشد حق بیمه سالیانه بیمه آتش سوزی و زلزله به شرح جدول زیر خواهد بود .
1-ساختمان و تاسیسات شامل یک واحد آپارتمان 100 متری به ارزش : | 15/000/000/000 ریال |
2-اثاثیه و کلیه لوازم زندگی واقع در آپارتمان جمعا به ارزش : | 5/000/000/000 ریال |
جمع کل سرمایه (ساختمان و لوازم زندگی )بیمه نامه : | 20/000/000/000 ریال |
حق بیمه سالیانه بابت خطرات آتش ، صاعقه ، انفجار و زلزله : | 6/000/000 ریال |
محاسبه و خرید آنلاین بیمه زلزله
ب : طرح زرین بیمه آسیا
در صورتیکه در جستجوی بیمه نامه کامل تر با پوشش های بیشتری هستید میتوانید با پرداخت حق بیمه بیشتر طرح زرین بیمه آسیا را خریداری کنید در این طرح پوشش های متنوعی از قبیل آتش سوزی ، صاعقه ، انفجار ، زلزله ، ترکیدگی لوله آب ، سرقت ، سیل ، طوفان ، کمک هزینه اجاره واسکان موقت در صورت تخریب محل ، تامین معیشت سرپرست خانواده ، غرامت فوت و نقص عضو اشخاص ساکن در محل ، جبران هزینه های پزشکی اشخاص ساکن در محل ، خسارت های وارده به خودور پارک شده در پارکینگ ساختمان و ... را بیمه میکند .
محاسبه حق بیمه طرح زرین
پاسخ به یک باور غلط درباره بیمه زلزله
بسیاری از مردم بر این باور هستند که : " اگه زلزله بیاد همه چی از بین میره و شرکت های بیمه وجود نخواهند داشت که بتونن خسارت مردم پرداخت کنن"
اما واقعیت این است که شرکت های بیمه با مکانیسم علمی و محاسبات دقیق با ابزاری به نام بیمه اتکایی یا همان توزیع جهانی ریسک به اندازه توان و سرمایه خود ریسک های پذیرفته شده را نزد خود نگهداری میکنند و مازاد بر آن را بر اساس قرارداد های اتکایی به شرکت های بیمه خارجی و داخلی واگذار میکنند و به تبع آن بخشی از حق بیمه دریافت شده از بیمه گذار را به شرکت های خارجی پرداخت میکنند و همچنین در زمان خسارت هم شرکت بیمه اتکایی خارجی با توجه به سهمی که از ریسک مورد نظر پذیرفته است خسارت را پرداخت خواهد کرد وبه عبارت دیگر شرکت بیمه اتکایی در سود و زیان بیمه نامه شریک میشود . بنابراین با وجود این سیستم هرگز شرکت های بیمه در صورت وقوع زلزله ازبین نمیروند و قادر خواهند بود با دریافت سهم خسارت شرکت های بیمه خارجی خسارت های وارده را بطور کامل جبران کنند .
چرا باید بیمه زلزله خریداری کنیم ؟
1- بیمه زلزله راهکاری است علمی برای جبران خسارت های مالی زلزله که در بستر تدبیر و دوراندیشی باعث امنیت خاطر و حفظ کرامت اشخاص میشود.
2- بیمه زلزله با جمع آوری حق بیمه های اندک سرمایه های بزرگی را برای اشتغال و سرمایه گذاری در اختیار اقتصاد ملی قرار میدهد.
3- بیمه زلزله با توزیع جهانی ریسک (بیمه اتکایی ) موجبات کاهش آسیب پذیری اقتصاد ملی را در صورت وقوع زلزله فراهم می آورد.
4- بیمه زلزله باعث کاهش نقش دولت ها در جبران خسارت های ناشی از زلزله و عدم تغییر در ارقام بودجه سالیانه دولت ها میشود.
فرانشیز در بیمه زلزله :
فرانشیز به معنای سهم بیمه گذار از خسارت احتمالی است که با حق بیمه رابطه معکوس دارد به عبارت دیگر با افزایش فرانشیز حق بیمه کاهش میابد.
فرانشیز اماکن مسکونی و غیر صنعتی یک درصد ارزش مورد بیمه است.
فرانشیز اماکن صنعتی پانزده درصد مبلغ خسارت است.
عوامل زیر در تعیین حق بیمه زلزله موثر هستند :
1- شهر یا منطقه جغرافیایی که محل مورد بیمه در آن قرار گرفته است
با توجه به ساختار زمین شناسی و وجود گسل ها کلیه شهرهای ایران از نظر احتمال وقوع زلزله و درجه خطر به 5 گروه تقسیم بندی شده اند :
منطقه 1 (حداقل خطر): اصفهان ، اراک ، همدان ، سنندج ،آبادان ،خرمشهر،ملایر،محلات و...
منطقه 2 : یزد ، شهرکرد، ابهر ، سوسنگرد ،تفرش،اهر،سیرجان ،هویزه،نمین،ورزقان،بناب،...
منطقه 3 : اهواز ، مشهد ، بوشهر ، فریمان ،مرند،نطنز، نائین،بیرجند،سرخس،دزفول،مریوان،زرند،...
منطقه 4 : شیراز، زاهدان ، زنجان ، ایلام ، تبریز، گرگان ، رشت ، خرم آباد ، ساری، کیش،بم،...
منطقه 5 (حداکثر خطر): تهران ،کرج ، قم ، قزوین ، کرمان ،گچساران،بندرانزلی،رودبار،ماسوله،ساوه،...
بدیهی است نرخ حق بیمه در شهرهای پرخطر بیشتر از شهرهای کم خطر است .
2- سازه یا نوع اسکلت محل مورد بیمه
میزان استقامت و استحکام یک بنا در برابر لرزش های زلزله به میزان قابل توجهی بستگی به نوع اسکلت ساختمان دارد لذا هر چقدر سازه محل مورد بیمه سازه مستحکم تری باشد حق بیمه آن کمتر خواهد بود
سازه های مطابق با آیین نامه 2800 (آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله )
سازه های بتن یا سوله
سازه های اسکلت فلزی
سازه های آجری
سازه های گلی (سنتی و قدیمی )
3- میزان سرمایه و ارزش محل مورد بیمه
حق بیمه زلزله نسبتی از سرمایه بیمه نامه است و طبیعتا با افزایش سرمایه بیمه نامه حق بیمه نیز افزایش می یابد .
تفاوت زلزله با رانش زمین چیست ؟
همانطور که در بالا اشاره شد زلزله (earthquake) به معنای آزاد شدن ناگهانی انرژی درون زمین است اما رانش زمین یا زمین لغزه (land slide) حرکت لایه های رسوبی متراکم و غیر متراکم بروی سطح شیبدار است که این لایه ها ناپایدار شده اند و بنا به دلایل متفاوت از جمله زلزله ، راه سازی ، نیروی جاذبه زمین ، باران ، فشار منفذی سیالات ، در حال حرکت هستند . سرعت این حرکت از چند میلیمتر در سال تا حرکت های ناگهانی و سریع میتواند متغیر باشد . در بیمه زلزله خسارت های ناشی از رانش زمین تحت پوشش نیست و در صورت تمایل بیمه گذاران میتوانند پوشش رانش زمین را به عنوان یک پوشش مستقل خریداری کنند .